Света Великомъченица Марина е дъщеря на езически жрец от Антиохия – град, основан от Александър Македонски. Тя е живяла през III век, като останала малка без майка, а баща й я възпитал в идолопоклонничество. Независимо от това Марина приема християнството още на 12-годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство “кръщение”, тя останала непокръстена. Нейното съкровено желание обаче било да получи Свето Кръщение, защото в един момент от живота й Господ Бог й помогнал да узнае истината за християнството и я призовал да го приеме като своя религия. Узнавайки за желанието й, пръв неин гонител станал баща й. Марина била задържана и започнали да я измъчват – приковавали я към дърво, опалвали раните и с огън. Но тя не преставала да се моли Богу да я дари със Свето кръщение. Затова накрая я вързали с вериги и я захвърлили в грамадна каца с вода. Младото момиче приело това изтезание като вид кръщение с вода и започнало да се моли на Господ да й развърже веригите. Едва свършила молитвата и чудото станало – оковите се разкъсали, неизвестна светлина огряла Марина, а тя започнала да пее хвалебствена религиозна песен.
За своето странно христово кръщение девойката получила смъртна присъда – била посечана с меч. 
Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола, причинител на злото – може би като отглас на легендата, че убива дракона-изкусител, като с кръстен знак се избавя от търбуха му.
Според народа ни светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия.

      По повод честването на св. Марина, в митрополитската църква в Пловдив, която днес има храмов празник, беше отслужена Архиерейска света литургия, в която взеха участие трима митрополити – Пловдивският Николай, Сливенският Йоаникий, Старозагорският Галактион и 2-ма епископи – Антоний и Сионий. В съслужение с тях бяха пловдивски свещеници. Светата Божествена литургия беше оглавена от митрополит Йоаникий. Както винаги в митрополитския храм присъстваха множество богомолци, дошли молитвено и присъствено да вземат участие в службата. Сред тях бяха кметът на Пловдив Иван Тотев и първият архонт на Пловдивска епархия Петър Манджуков.

     Сред най-тачените икони в храма на днешния ден бяха окичената с цветя и дарове храмова икона на св. Марина и иконата-копие на Чудотворната Божигробска „Св.Богородица”, с която в навечерието на празника беше проведено литийно шествие от храма „Св.Богородица” до храма „Св.Марина”.