Автор: Ирина Иванова

Въведение Богородично е един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма. Празникът се отбелязва

за първи път като самостоятелен празник през 715 година.

Според православната традиция на този ден 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка, е въведена в храма от своите родители. Дева Мария била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и учудила всички, като се изкачила свободно, без ничия помощ, по 15-те стъпала, спирайки се на най-горното. Тя била посрещната и благословена от първосвещеник Захария – баща на Свети Йоан Кръстител.

Счита се , че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели. В храмовете с името на празника се отслужват празнични богослужения. Два храма в Асеновград честват на този ден своя храмов празник- параклисът „Въведение Богородично”, известен още като Калиничката, намиращ се в близост до параклисите „Св.Яни” и „Св.Варвара , както и най-новият параклис в Асеновград , изграден с даренията на благочестиви християни,намиращ се в кв.Запад.

Въведение Богородично попада в периода на Коледните пости. На този ден е разрешено да се яде риба, а вярващите приемат Свето причастие.

След Въведение Богородично до Игнажден се разрешават венчавките, които след това отново се забраняват до Богоявление.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът „Въведение Богородично“ в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл – ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали.

На 21-ви ноември старите хора гадаят какво ще бъде времето през идната година. Смята се, че ако е слънчево и топло, зимата ще бъде люта, лятото ще бъде сухо и годината няма да бъде плодородна. Ако пък на този ден вали сняг или дъжд, се очаква, че зимата ще бъде снежна, лятото ще е дъждовно, а реколтата ще е богата.