Днес са Богородични заговезни. Празникът отбелязва началото на Богородичният пост, който трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август. На днешния ден се прави трапеза с обредна “заговезнишка пита”, която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом. От утре  започва Богородичните пости, които продължават две седмици.

По традиция Божията майка се почита като покровителка  на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове – кърпи, ризи и пари. Богородичният пост, който започва утре, е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината. През следващите две постни седмици Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне (6 август) и Успение на Пресвета Богородица (15 август). В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис. По строгостта на въздържанието от храна, Богородичният пост е по-лек от Великия пост, но е по-строг от Петровите и Рождественските пости. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.