Задушница
Задушница

Днес се отбелязва първата Задушница за годината. Тя е винаги преди Неделя месопустна (Месни заговезни). На нея християните извършват помен в памет на мъртвите.  Близките на починалите на този ден посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват с тамян и след това раздават жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”.

В църковните храмове се отслужват заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. Имената на свои покойни близки се записват за споменаване в заупокойните молитви по време на литургията и панихидата.

Също така на Месопустна Задушница църквата се моли и за загиналите при бедствия, войни и убийства, такива, които са о починали внезапно или са останали без погребение.

За помен се приготвя варено, подсладено жито. Според българската традиция се включва и хляб, и вино. В по-ново време се прибавят соленки, дребни сладки и др.  Поменът може да се направи на гроба, в църквата или у дома.