сън

Сънят представлява нормален аспект от живота, понякога е глупаво да се говори за него, но за онези, които имат повтарящи се проблеми, получаването на достатъчно сън може да бъде крайно необходимо, за да повлияе на всички аспекти от живота.

Световният ден на съня се фокусира върху различни въпроси, свързани със съня. Проучвания сочат, че от 50 до 70 милиона души в света имат някакъв вид разстройство на съня, над 25 милиона имат сънна апнея, а най-честият проблем се оказва безсънието.

Процесът на хигиена на съня позволява и на мозъка, и на тялото да се успокоят и да се подготвят за качествен сън. Това може да включва както здравословни навици, така и процедури за релаксация. Например като се намали кофеинът, като се съобрази стайната температура на помещението, в което се спи. Препоръчително е половин час преди сън да се слуша тиха музика или да се насладим на някое четиво. Преди сън специалистите препоръчват задължително да се затъмни помещението, в което спите.

По колко време в денонощието отделят асеновградчани за сън може да гледате тази вечер в информационната емисия „Дневник“ по телевизия ТВ САТ КОМ.