Света Юлита била млада жена с благороден произход, от рода на някогашните римски императори, която рано овдовяла и останала с малко дете, което при кръщението нарекла Кирик. Била вярваща християнка, която възпитала и детето си в християнската вяра. Загинала мъченически заедно с невръстния си син по време на гоненията срещу християните при Римския император Диоклетиан. Това станало в 304 година.

Телата на пострадалите за Христа майка и дете били хвърлени без погребение да бъдат изядени от зверове. Но две слугини нощно време ги взели и погребали. Едната от тях доживяла възцаряването на Константин Велики. Тя показала на вярващите мястото, където били погребани мъчениците и разказала за тяхното мъченичество. Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата „Св. Богородица”.

В деня, отреден за почит на светите мъченици Кирик и Юлита, своя храмов празник отбелязва Горноводенския манастир, носещ името на светците.

Горноводенският манастир „ Св. св. Кирик и Юлита„ съществува още от средновековието, като многократно е бил разрушаван и опожаряван.

На около 500 м. югоизточно от основният комплекс на Горноводенския манастир, се намира аязмото с параклис „Св. св. Кирик и Юлита“ и запазени фрагменти от стенописи.