Сретение Господне е един от 12 те големи християнски празника и един от четирите посветени на божията майка. Сретение от славянски означава „среща“ и на него се чества четиридесетия ден от раждането на Исус Христос и посрещането му от праведния Симеон. Оттук е останал и християнския обичай майката да носи детето на 40-тия ден в църквата.

Празникът е известен още като известен още като Зимна Богородица и е един от четирите празника, посветени на Божията майка, наред с Рождество Богородично, Въведение Богородично и Успение Богородично, и един от дванадесетте велики празника през годината

В миналото на този ден нашите баби не докосвали нищо остро – нож, брадва, ножица, куки, не плетели и не работели. Вярвали, че така децата няма да се родят с белези и ще бъдат здрави. Девойките често на този празник не излизали навън, защото се вярвало, че какъвто човек срещнат първи през този ден, с такъв характер ще бъде и бъдещият им съпруг. Никой не искал да срещне някой пияница, грозник или мързеливец.

По това какъв е деня се гадаело каква ще е годината: ако времето е хубаво, такова ще е и през следващите 40 дни.

Вярва се, че ако на този ден дадеш пари – цяла година ще даваш, ако вземеш – цяла година ще взимаш.

Имен ден на днешната свята дата имат: Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, , Радина, Радослава, Радослав.

А на утрешния ден- 3 февруари, да почерпят Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, тъй като в църковния календар денят е посветен на Св. Симеон Богоприимец.

Денят след Сретение Господне се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна. Симеон бил благочестив старец от Йерусалим, който с дълбока вяра очаквал идването на Христос.

Според Мойсеевия закон всяко първородно от мъжки пол трябвало да бъде посвещавано или представяно на Бога .

След навършване на 40 дни от рождението майката на първородния принасяла в жертва на Бога агне. Ако майката е бедна, принасяла гургулица или два гълъба. На този закон смирено се подчинила и света Богородица.
В Йерусалимския храм тя била посрещната от свещеника Симеон, комуто било предсказано че ще припознае Сина Божий.В храма била и пророчица Анна, която също повярвала в Исус Христос и му служила вярно през целия си живот.

Има вярване, че която жена иска да има рожба, трябва на Симеоновден да направи и раздаде царевична питка.