Първият ден след Петдесетница според православния календар се чества като ден на Светия дух. На този ден църквата прославя единство на Светата Троица – Отец, Син и Дух.

Смята се, че от този ден душите на мъртвите вече са напуснали Земята и са намерили покой.

В християнската символика Светия дух се приема като силата, даваща живот на всички същества на Земята. Светият дух освещава човешката душа и тяло, а неговият образ е белият гълъб.

Този образ навлиза в християнската митология, тъй като според поверията 50 дни след възкресението си Христос се явил във формата на бял гълъб пред Дева Мария и апостолите.

Освен че е източник на всичко живо около нас, за Светия дух се вярва ни дарява с мъдрост и ни поощрява да вървим напред, следвайки пътя на мира и любовта.

По думите на апостол Павел Светият дух ни дарява още с радост, търпение, благост, милосърдие, състрадание, вярност, самоконтрол и смиреност, които са най-големите добродетели според християнските канони.

Обичаите за днешния ден повеляват да се коленичи върху орехова шума, защото орехът се смята за дървото, което свързва земния и небесния свят.

Днес своя храмов празник със Света литургия отбеляза асеновградския храм „Св.Троица”. В двора на храмd, още преди да е завършена църквата, е заработило първото българско училище в града.

Поклонниците свързват името на този красив храм, кацнал във високата част над централния площад, с вградения в църквата параклис „Св.Мина” и с молитвите пред мощите на Св. Киприян, съхранявани в църквата.