Това предвижда регламент на Европейския парламент за мляното месо, който трябва да влезе в сила от 01 януари 2014г. Според регламента, продуктите с етикет „мляно месо“ или „кайма“ трябва да съдържат само чисто месо, без соя, консерванти и други добавки. Те ще съдържат само обезкостено месо с до 1% сол. Производителите се задължават да записват върху етикети, че съдържанието в опаковката не е готово за консумация, а трябва предварително да се сготви. Потребители споделиха за ТВ САТ КОМ, че приемат положително въвеждането на такова изискване. В същото време, обаче, според месопреработватели това ще повиши цената на каймата. Според Министерството на земеделието и храните под „кайма“ и „мляно месо“ се разбира един и същ продукт, затова всички правила от регламента важат, както за едното, така и за другото наименование. Върху етикетите им трябва да има информация още за съдържанието на мазнини и съотношението между тях и протеините.Ако някоя държава от ЕС иска да разреши производителите й да предлагат по-мазен продукт, трябва да регистрира собствена марка, отговаряща на тези критерии. Изискванията се отнасят само за чистото мляно месо, а не за месните заготовки- уточняват от Асоциацията на месопреработвателите. По този начин в суровите кюфтета и кебапчета, например, производителите ще могат влагат всякакви допълнителни добавки. Те, обаче, трябва да бъдат изписани върху етикетите. В момента в каймата и продуктите, произведени от нея,се съдържат различни добавки, като лук, подправки, соя, витамин С и др.













