Днес, окръжният прокурор Румен Попов, заместниците му Галина Андреева – Минчева и Галин Гавраилов, както и наблюдаващият прокурор Георги Пенев представиха информация относно извършеното през нощта на 02 март 2018 г. убийство в гр. Пловдив.

Установените в хода на разследването факти до момента са:
– Вечерта на 01/02 март 2018 г. д-р И. Д. е бил сам в дома си. Съпругата и
децата му били извън Пловдив, в с. Крумово.
– Около 01.30 ч. на 02 март 2018 г. той забелязал, че в гаража му свети, а
впоследствие осветлението угаснало и вратата била открехната. За да провери какво се случва, около 02.00 часа д-р И. Д. се облякъл, взел незаконно притежавания от него пистолет, с боеприпаси в пълнителя, напуснал апартамента и излязъл навън, в двора на кооперацията.
– На вратата на своя гараж се засякъл с Ж. Дж., който бил сам и не се
подчинил на думите на обвиняемия да спре, нито на произведения от него
изстрел. Вместо това Ж. Дж. опитал да се измъкне и избяга, като започнал да замеря д-р И. Д. с различни предмети, при което последният бил наранен над глезена.
– От своя страна д-р И. Д. започнал да стреля по Ж. Дж., докато патроните в пълнителя на пистолета му привършили. Един от куршумите улучил пострадалия в гърдите, но той успял да избяга и да се добере до мястото, където е намерен сутринта. Смъртта му настъпила в резултат на остра кръвозагуба, вследствие на прострелването, при което куршумът е засегнал белия му дроб.
– След като Ж. Дж. напуснал двора на обвиняемия, последният извикал в
дома си свой приятел, с когото разчистил двора и опитал да заличи следи, вкл. и от кръв, както и да събере гилзите. Впоследствие обикаляли квартала, за да търсят накъде е избягал влезлия в гаража му мъж. След като не успели да го открият, д-р И. Д. се прибрал в дома си, като двукратно отказал да се обади на тел. 112, въпреки призивите на приятеля му и на леля му. Изхвърлил и незаконно притежавания от него пистолет. На сутринта две лица са били молени от обвиняемия да изтрият наличните записи от видеокамери на притежавани от тях в близост обекти.
– На 02.03.2018 г., в 07.15 ч. бил получен сигнал от гражданин на телефон 112 за намерен труп на мъж, в близост до сградата на Областната управа в града.
Незабавно след получаване на сигнала бил сформиран екип от разследващи от ОД на МВР – Пловдив. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на мъжа.
За времето от сутринта на 02 март 2018 досега, са извършени множество
процесуално-следствени действия, вкл. огледи на местопроизшествие и разпити на свидетели. Назначени са съдебно-медицински, биологична, химическа експертизи и ДНК експертиза. При извършеното в дома на д-р И. Д. претърсване и изземване са намерени боеприпаси за огнестрелно оръжие, за чието притежание той няма разрешение. При оглед на мястото на произшествието са открити две гилзи и два проектила. От иззети записи на видеокамери е установено, че именно д-р И. Д. е държал пистолета в ръката си. Установени са барутни частици по дрехите му. Обвиняемият бе задържан за срок от 72 часа с постановление нанаблюдаващия прокурор.
Към момента, обв. И.Д. е привлечен към наказателна отговорност за
престъпления по чл. 119 от НК /убийство при превишаване пределите на
неизбежна отбрана/ и по чл. 339 от НК /държане на боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешително/. От наблюдаващия прокурор е взета мярка за неотклонение „подписка“, с оглед преценка за липса на опасност от укриване или извършване на престъпление. Д-р И. Д. е освободен от ареста.
Действията по разследването продължават.