„Спомени, възпоменания и думи за размисъл“ е първата книга на Ерам Минасян. Писателят, режисьор и актьор представи творбата си в Градската библиотека на Асеновград,като за това избра интересната форма на поднасяне-монолог.Книгата събира есета, фотографии, памфлети и разкази за живота.

 Ерам Минасян е българин с арменски корени роден на 16 април 1951 г. в град Пловдив. Още от ученическите си години пише поезия. Получава десетки грамоти и множество награди. Завършил е театралната школа в Пловдив. Работил е като актьор и режисьор.
Два пъти е бил лауреат на фестивали и е носител на златни медали за актьорство и режисура. По-късно завършва Висшия театрален институт в столицата на Армения гр. Ереван. Работил е като режисьор и в търговищкия Драматичен театър, където е поставил 3 пиеси. 
Засега книгата не се продава, защото в момента вървят представянията й в цялата страна. След това мечтата на Ерам е да влезе в студиото на Кеворк Кеворкян и да разкаже за книгата си на целия български народ. Накрая ще й сложи цена и ще я продава.