Минусови температури, сняг и лед по тротоарите и част от пътната настилка– такава е обстановката в Асеновград през последните няколко дни. Така за пешеходците предвижването от една точка до друга в града се превръща в истинско мъчение.  Поледиците са не само неприятни, те са и доста опасни. Колкото и да внимаваме, понякога се случва да не успеем да се задържим върху хлъзгавия тротоар или пътека в парка. Това обаче може да доведе до травми и понякога доста тежки фрактури.

  Ортопедът и  управител на „Медицински център I” в асеновградската болница д-р Петър Аргиров сподели с нас, че от началото на седмицата през неговия кабинет ежедневно минават по един или двама души с травма, получена след падане върху заледен участък. Той заяви, че  най-често получилите фрактури при подхлъзване върху леда са възрастни хора, а също така и че при по-младите травмите обикновено не са така тежки.

  Ето и някои полезни съвети как да се предпазим от травми като балансираме върху леда:

• Не се разхождайте с ръце в джобовете на дрехата си;

• Вървете, като движите равномерно ръце напред и назад край тялото, за да пазите равновесие;

• Не изпъвайте докрай краката си, а ходете с леко сгънати колене и правете малки крачки;

• Ако все пак се подхлъзнете, притиснете ръце към гърдите, а краката сгънете в коленете. Най-малка травма се получава ако успеете да паднете на една страна;