Културното събитие е част от инициативите, посветени на 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов и се реализира по идея на Фондация „Памет” със съдействието на Община Асеновград и Градска библиотека „П. Хилендарски” – Асеновград.

Всеки се е докосвал не веднъж до шедьовъра на Николай Хайтов „Диви разкази” и всеки има своя поглед и усещане за разказите. Това става и причина, Фондация „ПАМЕТ”, да предложи на младите творци от „Националното училище за изящно изкуство „Илия Петров” да направят своя прочит на разказите, през конкурс за корица и илюстрации на книгата, стана ясно от разговор със Здравец Хайтов.

Такъв е залогът и пред по-старшите им колеги, студентите от Художествената академия. Резултатът, повече от впечатляващ, нов съвременен прочит на Дивите разкази от млади хора- творци, поели пътя на илюстриране на художественото слово.

Победител в конкурса е 18- годишната Люба Дашинова, чиито илюстрации могат да бъдат видяни на корицата и в новото издание на „Диви разкази”.

Уводната страница в новото издание „Диви разкази” е написана от литературния критик доц. Владимир Янев, който също присъства на събитието и сподели пред аудиторията своето виждане за българския класик, гордост за родната ни литература Николай Хайтов.

В процеса на срещата стана ясно още, че 100-годишнината от рождението на акад. Николай Хайтов ще бъде отбелязана с още редица инициативи, сред които гостуване на фотоизложбата в библиотеката на Малта.

Подробен материал от културното събитие очаквайте в предаването „ Арт нюанси”.