Двойни глоби за шофиране с превишена скорост предвиждат  приетите от депутатите от транспортната комисия поправки в Закона за движението. Промените ще касаят движението, както в населените места, така и извън тях. 

Към момента превишаването на скоростта с 50 км/ч час в населено място се наказва с глоба от 350 лева. Според новите предложения глобата ще стане 700 лева. Двойно по-високи ще бъдат и глобите за превишаване на разрешената скорост извън населено място. 

Санкцията за шофиране с алкохол в кръвта сега е за над 0,5 до 1,2 промила и тя варира от 6 месеца до 1 година, с глоба от 500 до 1000 лв. След промяната вече ще ги разделяме на две категории – от 0,5 до 0,8 промила санкцията ще бъде лишаване от книжка за 6 месеца и глоба от 500 лв. Над 0,8 до 1,2 промила включително – лишаване за 12 месеца и глоба 1000 лв..

С новите промени се въвеждат и ограничения за използване на пътищата за обществено ползване не по предназначение, което би трябвало да прекрати или поне ограничи незаконните гонки по пътищата. Ясни са и санкции за това нарушение – глоба и отнемане на свидетелството за управление за определен срок. Водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания, ще бъде лишен от книжка за 12 месеца, а глобата е до 3000 лв. При повторно нарушение – без книжка за 3 години и глоба 5000 лв..

Санкции се предвиждат и за шофиране в насрещното на магистрали и скоростни отсечки. При нарушаване на тази разпоредба наказанието ще е 3 месеца лишаване от правоспособност и 1000 лв. глоба. При повторно нарушение, ще бъде наказан с 6 месеца лишаване от правоспособност и 4000 лв. глоба.

С 50 лева пък ще се наказва водач, който превозва пътници без колан или каска.