Колби, епруветки, реактивни банки, пипети, бехерови чаши, спринцовки, магнитни бъркалки, това е само малка част от инвентара и оборудването на един химик в химическа лаборатория за провеждане на опити и други експерименти. Рамадан Ахмедов и преподавателят от Химическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” д-р Йордан Стремски представиха най-интересните и атрактивни химически опити пред нетърпеливата аудитория. Сред магическите опити, които привлякоха най-голямо внимание и интерес, бяха опити като „запалване на магнезиева лента на пламъка на спиртна лампа”, „слонска паста за зъби”, „викане духа на Аладин от бутилка”, „сух лед”, „магическа мъгла” и „вулкана Böttger”. Децата бяха много щастливи, очаровани, въодушевени и приятно изненадани от магическото шоу, което беше представено в библиотеката.
Една от изненадите беше и химическа викторина. Най-добре представилите се получиха награди от Химическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”.
Както знаем много от учениците смятат химията за безинтересна наука с много задачи и дълги скучни формули, но бе доказано, че химията може да бъде една истинска светеща магия и може да завладее сърцата на всеки един от нас. Всичко около нас е химия- от дрехите, които обличаме, въздуха, който дишаме, до химичните процеси, които се извършват в нашия организъм. Без тези процеси животът не би бил възможен. Но химията може да бъде и опасна наука, защото ако не бъде контролирана, тя може да бъде използвана и за лоши цели, целящи създаване на химическо оръжие чрез най-различни и опасни химични елементи и съединения.
Децата се потопиха в тайните на химията и направихме деня прекрасен и всезапомнящ се. Организаторите обещават следващото шоу да бъде още по-димно, светещо и с много по-големи ефекти!