Това лято в плувния комплекса в Асеновград са регистрирани над 70 000 посещения, а ръководството вече е съсредоточено върху планове за новия сезон, които ще оповести на пролет.

Като общински обект плувният басейн бе прехвърлен за безвъзмездно управление на дейност „ Пазари и тържища”. През тази година бяха предвидени и вложени средства по инвестиционната програма в размер на 110 460 лв., с тези средства се направи основен ремонт на двата детски басейна по всички съвременни изисквания  и на площта около тях, подменени са всички входящи и изходящи кранове на стойност 35 780 лв., има изградена нова сграда  с четири съблекални, лекарски кабинет, стая за охрана, стая за спасителите и склад – на стойност 43 480 лв., всички неизползваеми площи в размер на 450 кв.м. са ремонтирани,  поставена е подходяща настилка  и се използват за шезлонги и чадъри – на стойност  31 200 лв.

За нормалното функциониране на обекта, бяха направени разходи за материали и консумативи, възнаграждения, горива, еленергия и външни услуги, както и за неотложен текущ ремонт. Всичко на обща стойност 75 187 лева.

Срещу тези инвестиционни разходи обектът само за тази година има следните приходи:- приходи от карти – 12 340 лева, приходи от единични посещения – над 71 000 лева, близо 11 000 лева пък от наеми и такси за търговия на открито. Всичките реализирани приходи за тези летни месеци от басейна са почти 94 000 лева.

Кметът на Асеновград Емил Караиванов е поискал да се направи прецизен анализ за опимизиране на разходите там и се оказа, че всяка година се отделят около 40 000 лв. за текущ ремонт на големия басейн. Той пояснява, че ако се направи основен ремонт, както на детските басейни, тези разходи ще отпаднат.

Входните такси са минимални и не са променяни през четирите години. Всички спортни клубове в града имат възможност да се възползват от услугите на басейна, като картите за техните членове са 10 лв. за месец. Такава е цената и за всички деца, които желаят да се научат да плуват.

Както всяко лято, така и през този сезон 214 деца от организираната от Общината детска академия „ Шарена ваканция”, посещават комплекса два пъти седмично – напълно безплатно. Децата от Дневния център за деца с увреждания също се възползваха от услугите на комплекса напълно безплатно.

Това , което е голямата мечта на всички асеновградчани и е задача на следващия Общински съвет, е да се намери вариант как да се финансира изграждането на покрит плувен басейн, така че използването на плувния комплекс да стане целогодишно, съобщават още от градската управа.