Всяка година на 31 октомври католическият свят отбелязва Хелоуин. През последните години този празник набира скорост и става все по-популярен и в България. Някои са за, други – не. Тази година обаче особено много хора у нас се обявиха срещу празнуването на Хелоуин, тъй като той не е типично български празник. Лозунгът „Когато американците си сложат мартеници, аз ще празнувам Хелоуин” буквално заля интернет пространството и най-вече социалните мрежи. Родители от Бургас дори излязоха с имената си в отворено писмо до медиите, като в създаден от тях профил във Фейсбук заклеймяват натрапването и акцентирането върху този празник:

„На много места Хелоуин се празнува и по време на учебни занятия, и в самите учебни сгради. Затова питаме: С какво празнуването на Хелоуин в училищата и детските градини има принос за детското образование, естетичско възпитаване или нравственост? Къде в учебния план е заложено такова акцентиране върху този чужд за традициите ни, езически по произход и съмнителен като полза празник? Дори да сведем всичко до едното забавление – защо в училищата няма никакъв регламент за вида на украсата, маските, костюмите и аксесоарите, които децата и учениците носят или правят с ръцете си?
Кой ще гарантира, че децата няма да имат реални страхови преживявания и какъв ще е ефектът от идентифицирането им с призраци и зли духове, от притъпената им чувствителност към грозното и зловещото, от размиването на границите между добро и зло, което така лесно води до агресия?“.

Според някои обаче Хелоуин е забавен празник и няма нищо лошо той да се отбелязва и у нас. Събирането на бонбони и организирането на децата да правят нещо заедно бе определено като положителна и забавна инициатива от асеновградчани през изминалата година. А и през тази в магазини в града, където се предлагат маски и костюми, търговците споделят, че интересът е изключително голям.