В нощта на 31 октомври срещу 1 ноември целият западен свят празнува Хелоуин, или вечерта на Вси Светии. Напоследък Хелоуин завладя и православния свят като светски празник. Макар и без претенции за християнско събитие, той ни радва главно заради атрактивните маскаради и зрелищни шествия. Хелоуин отпразнуваха днес и децата от училище „Ангел Кънчев“ в Асеновград. Празненството започна с песни, изпълнени от музикална група от училището. Във фоайето на училището, вдъхновени от Хелоуин, се разхождаха дяволчета, ангели, вещици, принцеси и всякакви други най-различни приказни образи. Жури от трима учители – Мария Пиронкова, Ангел Хубенов и Соня Ботева, внимателно наблюдаваше кой от маскираните участници беше най-колоритен. Избора на тримата журиращи в крайна сметка натежа към по- светлите персонажи, пресъздаващи доброто и чистото, като ангелчета например.

 Какво знаем за Хелоуин и ние възрастните? Той събира за веселба малки и големи в нощта срещу 1 ноември и всъщност е древен езически празник, който води началото си от келтите. Те прибирали последната си реколта в края на октомври и вярвали, че в нощта срещу тяхната Нова година (31.X срещу 1.XI) се отваря границата между мъртвите и живите. Тогава сенките на починалите през изминалата година навестявали земята и бродели, търсейки живи тела, в които да се вселят. 

За да се предпазят от сенките, хората гасели жарта в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Келтите оставяли храна на духовете, за да оставят домовете им на спокойствие. Хората се събирали около големи огньове, като накрая всеки взимал въглен и с него палел огнището си. По-късно тези традиции се слели в празника Вси Светии – 1 ноември, и така се родил днешният Хелоуин.