Протест на музеите и галериите
Протест на музеите и галериите

Ефективен протест на специалистите от музеите, галериите и библиотеките на Република България ще се проведе днес в цялата страна. Към него се включва и асеновградският Исторически музей.

„Извиняваме се на посетителите за неудобството, надявайки се, че ще проявят разбиране и съпричастност към исканията на музейната общност!“, казват музейниците.

Днес от 11:00 ч. до 12:00 ч., той ще бъде затворен за посещения, съобщиха от екипа. Музейните служители се присъединяват към ефективните протестни действия на музеите и галериите в страната, организирани от синдикалните организации – Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ и КНСБ, пише в съобщението им до гражданите, публикувано в социалната мрежа. Според синдиката предвидените в държавния бюджет средства за институциите са с обидни, унизителни и необмислени параметри.

В отговор на протестите им, ето какво каза вчера финансовият министър Асен Василев: „Реформата (в бюджета – бел. ред.) е точно това – който иска и вика, няма да получи пари. Пари ще получи този, който произведе реален продукт“.

С тези думи той защити новата философия на държавния бюджет, според която пари се дават срещу проекти и постигнати резултати.