Д-р Никола Димитров
Д-р Никола Димитров

Започна записването от общопрактикуващите лекари в списъцина желаещи да се ваксинират срещу коронавирус. Всички, които искат, но не попадат в групите с приоритет, могат да заявят желанието си пред личните си лекари. Тези, които желаят да се ваксинират, обаче трябва да побързат, тъй като имат малко повече от две седмици да се запишат, а личните лекари трябва да предоставят списъците до 15 февруари.

Записването за безплатното и доброволно имунизиране срещу Covid-19 може да бъде осъществено по телефона или при лично посещение при общопрактикуващия лекар. Това съобщават от Българския лекарски съюз (БЛС).

От Сдружението на общопрактикуващите лекари призоваха за изготвянето на тези списъци, за може властите да имат яснота за броя на желаещите. Те ще бъдат непрекъснато допълвани като по този начин личните лекари ще разполагат с информация, за да могат максимално адекватно и своевременно да информират и имунизират желаещите, когато ваксините бъдат доставени.

Очакванията са до края на февруари да започне четвъртата фаза от Националния ваксинационен план, която е част от масовата ваксинация.

Държавата ще заплаща на медиците по 10 лева за всяка доза от двустепенните ваксини срещу коронавируса, които ще бъдат поставяни. Финансовите параметри бяха договорени в края на миналата година. Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в Диагностично-консултативните центрове, лекарите в лечебните заведения, лекарите в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции. Заплащането ще става след вписването на ваксинацията в електронен регистър.

И джипитата в Асеновград вече имат списъци с първите заявили желание да си поставят ваксина. Записването става най-вече по телефона, обясни д-р Десислава Ковачева. При нея до момента има вече 25 записали се.

Хора се обаждат и ние ги записваме, каза д-р Никола Димитров, общопрактикуващ лекар в кв. Долни Воден. Само не можем да кажем кога ще започне тази масова имунизация, допълни той. „Може ви месец март, месец май, но всичко зависи от правителството и както каза един колега: „Ние сме готови, само да има ваксини и желаещи!“

Асеновградският лекар вече е записал към 10 човека от своите пациенти. Препоръчително е хората да се имунизират, но кой ще го направи е въпрос на желание.