Заради очаквания снеговалеж в страната и евентуалното усложняване на пътната обстановка от здравното министерство разпоредиха допълнителни мерки за всичките си структури. Указанията са до регионалните здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ, информира пресцентъра на здравното ведомство.

От министерството изискват да се подготвят и актуализират разчетите за транспортиране и хоспитализиране на пациенти, нуждаещи се от хемодиализа. Родилките също попадат в тази група пациенти.

Директорите на спешните центрове трябва да подсигурят достатъчно лекарства, за да не се спира дейността им, дори и при натрупване на много сняг. От тях се изисква още да проверят изправността на линейките, като им се осигури необходимото гориво и смазочни материали. Апаратурата в линейките също трябва да бъде обстойно прегледана, като се осигурят необходимите консумативи за продължителна работа. В спешните центрове трябва да има работещ телефон и при необходимост да се викат допълнителни екипи.

От директорите на болниците се изисква да осигурят при нужда достатъчно легла за хоспитализация на пациенти. Апаратурата в болничните заведения също трябва да е изрядна, а при спиране на тока резервното електрозахранване трябва да бъде включено и да има достатъчно гориво за продължителното му функциониране.