Намерения за закупуване на детския лагер в местността Пашалийца е заявил инвеститор пред Община Асеновград. За да закупи имота обаче се налага да се стартира процедура по промяна на характера на собствеността на лагера от публична общинска в частна общинска собственост. Именно това ще гласува на сесията в края на месец май Общинският съвет в града.

Общинският имот е в землището на село Павелско. От 2014 г. се управлява от ОП „Туризъм”, като от тяхна справка за 2020 г. става ясно, че разходите за заплати, осигуровки, данъци и такси, отопление, ток и др., водят до 13 000 лв. загуби годишно.

Детският лагер, на който в миналото почиваха поколения деца, е построен през 1973 г., има две двуетажни сгради за спални помещения от масивна стоманенобетонна конструкция с площ 275 кв.м. и 188 кв. м. столова с кухненски блок. Целият поземлен имот е близо 16 дка площ.

„Училище сред природата” и летни ваканции за деца, ремонт и изграждане на санитарни възли, провеждане на семинари, утвърждаване на базата като изходен пункт за към международни туристически маршрути. Това бяха част от плановете на Общината за развитие на Почивна база „Пашалийца“, които се очакваше да бъдат реализирани някъде през 2017 г., но които така и не станаха факт, а към днешна дата вече не се и коментират.