Исторически музей – Асеновград подписа договор с Министерството на културата за финансиране по обявена конкурсна сесия на тема „Дейности по опазване и представяне на движимото културно наследство и визуалните изкуства в музеите и художествените галерии“ за разпределяне на държавната субсидия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства – декември 2020 г.

Както ТВ САТ КОМ още през декември съобщи, одобреният и финансиран на 100 % проект на музея е на тема „Осигуряване на достъпна и здравословна среда в постоянната експозиция на Исторически музей – Асеновград, разположена в три отделни сгради”.
Работата по реализирането му ще започне още през месец декември 2020 година, за да бъде финализиран до средата на 2021 година.
В тази конкурсна сесия музеят участва с два проекта и двата са класирани, но само един е получил финансиране по обявената конкурсна сесия, поради изчерпване на финансовия ресурс на Министерство на културата.
Надяваме се, казват от музея, чрез тази подкрепа, да успеем да посрещнем половинвековния юбилей на музея като постоянна експозиция, с една модерна и атрактивна визия, в достъпна и здравословна среда, където всеки посетител да може да се докосне до богатото културно-историческо наследство на община Асеновград.