От днес отварят врати експозициите на Регионалния исторически музей в Пловдив. Засега не са разрешени беседите и груповите посещения поради превантивните мерки, взети от ръководството на Общински институт „Старинен Пловдив“, свързани с коронавируса.

Експозициите на Регионалния исторически музей в Пловдив са отворени за посетители от днес, 21 май, с работно време 9.00 – 17.00 ч. от понеделник до петък, съобщават оттам.

Посетителите могат да видят „Съединение на България от 1885 г.“ (на пл. „Съединение“ 1), „Българско Възраждане“ (на ул. „Цанко Лавренов“ 1), „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век“ (на ул. „Митрополит Паисий“ 2) и Музейния център за съвременна история (на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14).

В четирите сгради на Историческия музей в Пловдив, където са разположени неговите експозиции, се приемат туристи всеки делничен ден, но при спазване на строги санитарни мерки. На входовете на музеите са поставени дезинфектанти за задължително почистване на ръцете на посетителите.

Влизането в тях се извършва по двама души, като се прави изключение за семейните посещения. Залите се разглеждат последователно, като във всяка една от тях не могат да бъдат допускани едновременно повече от двама души или семейство.

Между туристите трябва да се спазва минимум 1,5 метра разстояние. Всеки посетител трябва да има поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, кърпа, шал или шлем.

Освен това във всяка сграда на музея може да има максимум десет души посетители. Забранено е пипането с ръце на музейните витрини. Изнасянето на беседи и групови посещения са забранени, за да се предпази здравето на служителите и посетителите в музея.