Денят след Богоявление християнската църква отрежда на най-великия от пророците – Св. Йоан Кръстител или Предтеча, който кръщава Иисус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден.

Св. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на Месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея.

Св. Йоан е увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога.Като символ на пречистване,  кръщавал покаялите се с вода.

Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа.

Светецът се почита като покровител на кумството и побратимството. На Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. На много места в страната ни съществува обичая да се къпят булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден, а така също и   всички именници, сгодените моми и ергени. На Ивановден на обед младоженците отиват на гости в дома на своите кумове и им носят пита, баница, ракия и вино. Кумовете ги канят на тържествена трапеза. 

Днес да почерпят имениците Ваньо, Bаня, Еньо, Енчо, Жан, Жанa, Жанета, Ивайла, Ивайло, Иван, Ивана, Иванкa, Иваниела, Иванинa, Ивелин, Ивелина, Ивета, Иво, Йоан, Йоанa, Йовка, Йовко, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Калоян, Яни. Честито на празнуващите !!!