Вторият и третият викарни епископи на Пловдивския митрополит Николай ще се борят в края на този месец за митрополитския престол във Видин.

Константийският епископ Яков-втори викарий на митрополит Николай и Белоградчишкият епископ Поликарп са сред кандидатите за възглавяване на Видинската епархия. Новият митрополит ще стане ясен на 4 февруари т.г., като първият тур на избора ще е на 28 януари.

Листата с епископите, които ще участват в избора за Видински митрополит, е определена от Св. Синод на БПЦ по време на зимната им сесия през 2017 година.

В нея, освен Константийският епископ Яков и Белоградчишкият епископ Поликарп, влизат още епископите-Драговитийски Даниил, Агатополски Йеротей и Мелнишки Герасим.

Припомняме, че епископ Поликарп беше викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан, като след кончината на Видинския владика, от септември м. г., беше назначен за трети викарий на Пловдивския митрополит и ректор на Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

Константийския епископ Яков, освен втори викарий на Пловдивския митрополит, е и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия.