над 500 хиляди души имаха право на глас в област Пловдив на изминалите вече местни избори. На територията на областта бяха разкрити 904 секции, но малка част от избирателите решиха да ги посетят в часовете преди обяд, въпреки приятното слънчево време. Към 11:00 ч. гласувалите бяха малко над 36 хиляди, така общо избирателната активност в Пловдивско към този час бе едва 7,25%. Асеновград бе една от общините с ниска активност, и то доста по-ниска в сравнение с първия тур. Посещавайки доста секции по време на балотажа забелязваме празни коридори. Преди обяд бяха гласували по-малко от 9% от гласоподавателите в асеновградска община или 4715 души от над 52 хиляди имащи право да пуснат своя вот в урните.

Според активността в проценти в пловдивска област, най-много от избирателите в община Лъки се бяха възползвали от правото си на глас до 16 ч. – близо 76%, но пък техният общ брой е 181. За сметка на това от над 282 хиляди избиратели в община Пловдив, по-малко от 49 хиляди от тях бяха пуснали своя глас до този момент. Това нареди общината на последно място в областта с по-малко от 18% активност. По този негативен критерий след Пловдив се нареди община Асеновград с едва 24% гласували.

Изборният ден в община Асеновград завърши точно в 20:00 ч., без подадени жалби и сигнали в общинската избирателна за нарушение на изборното законодателство. Но и с избирателна активност около 33%, с гласували 17366 души. За сравнение на първи тур 46% от избирателите упражниха правото си на глас. За сметка на това недействителните гласове този път бяха едва 221. „Не подкрепям никого“ пък избраха 357 души.