Утре, 3 ноември, балотаж ще има в 105 общини, 441 кметства и 31 района. Днес и утре в сила са забраните за предизборна агитация и за оповестяване на данни от социологически проучвания свързани с изборите. Съгласно Изборния кодекс не разрешено да се публикуват и данни от exit poll за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат до приключването на изборния ден в 20.00 часа на 3 ноември.

В общините, кметствата и районите с насрочени балотажи секционните избирателни комисии ще получат днес изборните книжа и бюлетините, за да оборудват помещенията за гласуване.

Непроменен остава броят на избирателните секции в града – общо 106. Към тях се причисляват и трите секции за гласуване с подвижни избирателни комисии.

И през почивните дни звената за издаване на документи за самоличност ще издават удостоверения за гласуване на тези, които нямат валидна лична карта.

Сигнали и жалби за нарушения се приемат в общинските комисии и в ЦИК. Сигналите  свързани с търговия на гласове и за нарушения срещу избирателните права на гражданите се подават към МВР и прокуратурата.

Този път гласуваме с бюлетина само за кмет на община, кмет на район или кмет на кметство, в зависимост от това къде има втори тур на местните избори. 

На втория кръг от изборите в бюлетината отново ще има квадратче „не подкрепям никого“, което се счита за действителен глас за избирателите. То обаче няма да повлияе на резултата на всеки от кандидатите, тъй като там определящи са само действителните гласове за него.

„Квадратчето „не подкрепям никого“ има значение единствено за избирателната активност. На втори тур избран ще бъде този кандидат, който е получил най-много действителни гласове“, казват от ЦИК.