Изложбата „Дойдох в Станимака да пиша” се организира по идея на Историческия музей в Асеновград със съдействието на Националната художествена галерия, Историческите музеи на Кърджали, Хасково, Художествените галерии- Смолян, Сливен, Пловдивската митрополия и Националния археологически музей.В експозицията са включени 26 икони на представители на Самоковската , Троянската,  Охридската школи  и на зографи , идващи от южните краища на Балканите.

Целта на организаторите е да покажат как само в рамките на 50 години асеновградчани се обединяват и ангажират най-добрите художници, работили до средата на 19 век, които  идват в Асеновград и успяват да изрисуват всички храмове.

Куратор на експозицията е Мариела Стойкова, която изрази желание настоящата изложба да помогне за усилване вярата у християните и да докосне сърцата на всички посетили я за повече човешка добрина.

Изложбата откри директора на ИМ-Асеновград Иван Дуков, а  музикален поздрав към  всички посетители на изложбата отправи ВФ „Калина Малина”.

Откриването на изложбата беше последвано от кръгла маса на тема „Църквата през възраждането-национален, политически и социален капитал на българите”.