Йордановден е един от най-големите християнски празници. Това е деня, в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Иисус Христос, откъдето идва празничното  наименование Йордановден.

Според преданието, в момента на кръщението небето “се отворило”, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

 Оттук идва и  названието на празника- Богоявление, т.е. Бог се явява в своето триединство- Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек).

При кръщението си в Йорданските води Иисус Христос се явил на света за обществено служение.

Празникът Богоявление се нарича още Просвещение, защото йорданското събитие просвещава хората, като показва Бога, изявен в непостижимата тайна на неразделна Троица. Всеки чрез Светото кръщение бива осиновен от Отеца на светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. 

Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което трябва да ни напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух нашата овехтяла от греха природа.
 Днес именици са  Йордан, Йордана, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил и производните им имена.Честито на празнуващите !!!