Наближават Великденските празници, а с тях започва и пазаруването на традиционните за празничната ни трапезата агнешко месо, яйца и козунаци. За да не попаднем, обаче, на негодни за консумация стоки, е добре да пазаруваме само от регламентирани производители и търговци. Това съветва доктор Николай Петков- директор на отдел „Контрол на храните“ в Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. Закупуването на храни от улицата, от багажници и други нерегламентирани места е опасно и крие риск за здравето на потребителите, коментират специалистите. Това, обаче, е само една от препоръките, които е добре да спазваме, за да не попаднем на развалени или негодни за консумация стоки.
  
Преди да закупим какъвто и да е хранителен продукт, задължително трябва да разгледаме външния му вид. При опакованите храни е добре да огледаме дали е запазена целостта на опаковката. При неопакованите, на мястото на предлагането им, трябва да бъдат изписани наименованието на продукта, името и адреса на производителя, търговеца или лицето, което опакова храната. Необходимо е всеки опакован продукт да има етикет. Той трябва да съдържа подробни данни за храната, като наименование, списък на съставките, срок на годност и други. За някои продукти има специфични изисквания. Когато купуваме яйца, например, е добре да обърнем специално внимание на маркировката. Всяко яйце трябва да има печат- код върху черупката. Той се състои от 6 цифри и 2 букви. Първата цифра показва начина на отглеждане на кокошките (0- кокошки- биологично отглеждане; 1- кокошки- свободно отглеждане; 2- кокошки- подово отглеждане; 3- кокошки- клетъчно отглеждане). Буквите, пък, обозначават страната на произхода. Следващите цифри са кода на областта, на територията на страната. Последните 3 цифри са номерът на производителя. Срокът на яйцата не може да бъде повече от 28 дни, след снасянето им. Когато купуваме месо, също е добре да сме изключително вниматени. Най- важното е да видим задължителния печат- здравна маркировка. Той е с овална форма и показва следната информация: името на страната, в която е заклано животното; ветеринарния регистрационен номер на предприятието и буквите „ЕО“. Повърхността на месото трябва да е суха, без странични замърсявания, без признаци на ослизяване. Безопасно за консумация месо е това, което е добито в регламентирани кланици и има поставена здравна маркировка.
  
Сигнали и жалби за нередности постъпват от граждани ежедневно в Областната агенция, заяви в заключение на нашия разговор доктор Шиков. В случай на съмнение, в качеството на храната, трябва да се запази касовата бележка и оригиналната опаковка на продукта. С тях гражданите могат да подадат сигнал по няколко начина. Един от тях е, като се извърши обаждане на националния телефон 0700 122 990700 122 99.. Сигнали и жалби могат да се подават още и на уебсайта на Българската агенция по безопасност на храните, както и на място в областните дирекции на институцията.