Кампанията „7 каузи“ стартира през юли по инициатива на Кремена Карауланова, която чрез публикацията си във фейсбук успя да събере хиляди последователи. Каузата е да се съберат трайни хранителни продукти, с които да се подпомогнат възрастни хора, предимно по селата. В момента има открити пунктове за продукти в 13 града. От 15 юли в Асеновград заработиха двата пункта:,
1. центъра, срещу ТЕЛЕНОР, в тунелчето-таттоо студио
или ул. „3 март“ 32, които приемат продукти всяка събота и неделя от 14 до 18 ч.
тел. 0886 32 94 68 Дарина

2. бул.България 75, Комплекс Сани, етаж 2 – Фотостудио ПИКСЕЛ

Продуктите ще бъдат раздадени на нуждаещите се след 15 септември.

Кремена Карауланова е млада, предприемчива и с наистина огромно сърце. 24-годишната старозагорка, която понастоящем живее в София, има собствен бизнес в сферата на хотелското обслужване, но нейната сила и цел винаги е била благотворителността.

През годините Креми участва в множество кампании, чрез които помага на хора в нужда от цяла България. Само преди дни постави началото на още една инициатива, която за броени дни предизвика сериозен интерес. В рамките ѝ младото момиче събира трайни хранителни продукти за хора в различни български села.

Повече за идеята на Кремена, прочетете в интервюто. 

Знаем, че отдавна се занимаваш с благотворителност, но кампанията, която организираш в момента, е една от най-мащабните. Разкажи ни повече за нея: как ти хрумна и лесно ли намираш съмишленици?

Да, в действителност кампанията се оказа доста мащабна. Тя започна изцяло в социалните мрежи, но само за 3 дни се включиха доброволци от 11 града в България, където се и отвориха първите събирателни пунктове. Още първия ден получих над 300 съобщения и тогава осъзнах, че това ще бъде повече от инициатива между приятели. За мен това бе огромно щастие, тъй като това е и моя мечта от преди много години.

Разбира се, има и много други подобни кампании, но това, което е по-различно в 7 Каузи, е че желанието за създаване на Фондация дойде от хората. Като казвам хората, имам предвид абсолютно непознати за мен хора в цяла България, а и в чужбина, които подкрепиха идеята и проявиха желание да ми помогнат. Това е повече от страхотно, не само защото ще помогнем, а и защото това е ярък пример за едно силно гражданско общество в България – общество от добри хора.

Как можем да се включим, има ли крайни дати?

Всеки, който желае да се включи, може да намери събирателния пункт в своя град – те са обявяват в страницата във фейсбук – 7 Каузи / 7 Causes. Там всекидневно се публикува информация за това как се развива кампанията. За момента като срок е поставен септември, като идеята е да се раздадат преди зимата. Цел е това да се превърне в една постоянна „хранителна банка” за нуждаещи се.

Ти среща ли се с хора в нужда от селата? Какво, според теб, им е най-необходимо, не само материално?

Срещала съм се и за жалост тези хранителни продукти не биха решили всички проблеми. Има предложение от една фармацевтична компания, която може да дари лекарства от първа необходимост. Това са първите две направления, за които ще работя. За личните грижи и контакт няма нужда да се казва… това е голяма липса.,

Как ще бъдат разпределени и доставени продуктите?

При разпределянето и доставката на продуктите също ще разчитам на помощта на доброволци. По-голямата част от дарителите искат да се включат и при предаването на продуктите. Храните ще бъдат разпределени в регионите, в които са събрани. Например продуктите, събрани във Враца – ще бъдат раздадени на нуждаещи се във врачанските села.

Може ли да се включим и с парично дарение?

Съвсем скоро, след официалното излизане на документите на Фондацията, ще се направи и банкова сметка, от която ежеседмично ще бъдат давани отчети за събраните суми, както и за тяхното приложение.

Разкажи ни за фондацията “7 каузи”. А твоите каузи кои са?

Много силно се надявам хората, които искат да помагат, да припознаят Фондацията като тяхна собствена. Основните направления, в които ще се развива, ще бъдат – социално подпомагане на хора в нужда от различни социални групи и образование. Разбира се, всеки един човек ще може да предлага инициативи и кампании, както и да търси подкрепата за тях. Накратко това ще бъде фондация, създадена от хората за хората. А от моя страна аз обещавам пълна прозрачност и личен подход към всяка идея!

Ще си позволя да направя и  един призив. Много често, когато в хората възникне желание да помогнат на някого, те искат, но се чувстват някак безсилни – чувстват се сякаш това, което ще направят, няма да бъде оценено или достатъчно. Но това не е така. Всяко направено добро стои и оставя трайна следа във вашата съдба. Затова, когато почувствате, че искате да направите нещо за някого – не мислете, че няма да промени нечий живот, може да не промени друг, но със сигурност ще промени вашия!