В края на август стана ясно, че трима от каратеките на СК „ХАМОН” Асеновград са определени за Националния отбор на България, а един за разширения му състав, като се очаква и той да заеме мястото си при националите. Състезанието за което се готвят всички те ще се проведе в средата на месец ноември в град Орадея, Румъния.

Трима са избраните да представят страната на Европейското първенство по карате в румънския град, но контузия попречи единият от тримата да се състезава, обясни треньорът на клуба, сенсей Илхан Наимов. Засега сигурните са двама – Джейхан Идриз и Елена Каленицова. Джанет Идриз, който към този момент е в разширения състав, ще трябва да се пребори за мястото си в националния тим. Дали ще успее ще стане ясно на предстоящия лагер в Пловдив след месец. „Вярвам в него!“, коментира треньорът.

„Започнахме подготовка преди няколко седмици и с помощта на нашия треньор и на всички от клуба имаме възможност да се подготвим добре и да покажем възможностите и нивото на „Хамон” пред всички останали. Това е голяма чест и за нея трябва да се подготвим наистина много добре. Затова нашият треньор ни помага с ежедневни двуразови тренировки и имам усещането, че ще се представим доста добре.“, коментира пред ТВ САТ КОМ, Джейхан Идриз.

„Тренираме почти всеки ден и се стараем да постигнем най-доброто от нас. Радвам, се че съм в Националния отбор!“, каза Елена Каленицова.

„Аз съм бил и преди на Европейско първенство и за мен няма притеснение.“ каза Джанет Идриз. За мен да се бия срещу хора от различен етнос ми е много по-приятно и много по-лесно, защото не познаваш хората и ти е по-спокойно. А и ние сме по-добри от тях.“, категоричен е той.

„Общо от 43-ма души се състои Националния отбор. На Европейското Елена Каленицова ще участва при кадети и евентуално при юноши на ката, Джейхан ще участва при юношите в 80+ на кумите, а Джанет ще се пребори за мястото при националите като втори човек в тази категория. Четвъртият човек, който заради травма няма да отиде, остава в клуба.“ обясни треньорът.

„Единственото нещо, което може да кажа в този момент е, че се гордея че нашият клуб, въпреки многото спънки и препятствия, успява да се пребори и да стои пак на върха.”, коментира треньорът, сенсей Илхан Наимов.