Утре отбелязваме Сирни заговезни или Прошка, ден в който пречистваме душите си като простим на всички и поискаме да ни бъде простено. В този ден по стародавна традиция по българските земи се палят огньове, прескачат се прогонване на злото от хората, за здраве и късмет. Целта на този ритуал е символично да се изгори всичко лошо – мисъл, болест, лоша дума, за да посрещнат хората идването на пролетта преродени и пречистени. Така е било и в езическите времена, откъдето датира, та до наши дни. В много райони на България на този ден се провеждат и карнавални шествия, и кукерски. Задължително обаче за всички е гостуването у родители или близки, от които да поискаш прошка.

И Асеновград ще има своя карнавал утре, организиран от група млади хора, ентусиасти и пазители на старите традиции. Карнавална група от Асеновград ще мине с шествие по улиците в два от старите квартали, там където преди десетилетия някогашните асеновградчани са отбелязвали Сирни заговезни с градски карнавал. Да възродят традицията на този карнавал е тяхното желание и в утрешния ден ще се проведе второто му издание. Миналогодишното премина успешно и с много емоции, музика, танци и разбира се, ритуално прескачане на огън. Какво са приготвили тази година от Карнавалната група, предстои да видим утре.

Маршрутът на шествието ще е следният: Тръгване от Консулатото в 10.30 ч., кв. Свети Георги, спирка на градинката на Каварджията за танци и музика, весели моменти и забавление. Това обещават организаторите, а крайната точка ще е на площада, но не за да свърши, а за да продължи с много усмивки и добро настроение, добавят те. 

Освен празничното шествие, организаторите от Карнавална група от Асеновград, заедно с фейсбук групата „Станимашка фотографчийница“ организират и конкурс за най-добра и оригинална снимка от утрешния празник. Участник в него може да бъде всеки, който пожелае и сподели  до три снимки във фотографчийницата: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.927381540703355&type=1

Организаторите са подготвили награди, но както казват те, най-голямата награда е – да празнуваме заедно на площада и по улиците, да пречистим душите си заедно, защото празниците са и за това – да обединяват хората.