В навечерието на Деня на Независимостта на България точно в 19:12 часа снощи кметът на община Асеновград д-р Емил Караиванов официално откри бюст-паметника на великия революционер Христо Ботев. Монументът се извисява  в градинката до едноименното училище в Асеновград. Той  е дело на асеновградския скулптор Христо Венев и се реализира по идея на Инициативен комитет „Без Ботев Няма България” , с подкрепата на Община Асеновград.

Ботевият паметник беше осветен от  Архиерейския наместник на Асеновградска духовна околия ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев.

 „С гордост можем да кажем, че се сбъдва мечтата на поколения граждани на Асеновград да съградим със своите общи усилия паметник на великия българин в нашия град.” – тези думи сподели със своите съграждани д-р Емил Караиванов след откриването на монумента.

         Председателят на инициативния комитет „Без Ботев няма България” Атанас Кендерлиев благодари на всички спомогнали за осъществяването на мечтата на асеновградските ботевисти и най-вече на Община Асеновград.

                 Паметта на поета-революционер бе почетена с едноминутно мълчание, както и поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника. Церемонията бе закрита със запалени факли от фенове на ПФК „Ботев” – Пловдив и заря.