Становището на Община Асеновград относно посещението на игумена на Бачковския манастир архимандрит Симон в Министерски съвет и претенциите, които Светата обител предявява, бе оповестено днес от кмета д-р Емил Караиванов. Тъй като съдебните спорове на Общината и Бачковския манастир все още не са решени, кметът заяви: „Лицата на държавното управление трябва да са наясно, че разделението на властите и невмешателството в работата на съда са сред устоите на държавността ни. Духовните лица, пък, трябва да имат повече от всички нас смирение и търпимост още повече при имотни спорове.”

  Караиванов също поиска среща с Бойко Борисов, за да бъде чуто становището на Община Асеновград като страна по съдебния спор. Кметът заяви, че се надява казусът да бъде решен законосъобразно и справедливо.

  Църквата при Асенова крепост, пътят в района на Бачковския манастир и местността „Клувията” и поземлени имоти  в с. Боянци – към тези обекти Бачковската света обител  „Успение Богородично” предявява претенции. Караиванов заяви, че е изумен от този факт, особено относно църквата „Св. Богородица Петричка“, тъй като тя е публична държавна собственост.

  Архимандрит Симон не пожела да застане пред нашата камера, но все пак заяви, че на вчерашната среща в Министерски съвет е обсъждан въпросът с имотите на Бачковския манастир, но не и случая с църквата при Асенова крепост.