Въвеждането на Националната здравна карта бе обект на разискване сред медицинските среди в продължение на месеци. Сега, когато с нея вече заработиха всички болници с договор към здравноосигурителната каса, възникнаха още въпроси относно нейната ефективност, както и негативни последици. Едни от най-спекулираните сред тях са във връзка с ограниченото финансиране на легловата база в лечебните заведения. С нас по темата разговаря д-р Иван Червенков. Той сподели, че Здравната карта определя необходимостите от легла, медицински персонал и др. за съответния район на базата на заболеваемост, демографски и други характеристики, което всъщност е една много трудно събрана информация, а оттам съответната необходимост за всеки район е изключително субективно определена.

  На практика се получава един лимит на финансиране на легловата база в лечебните заведения. Или леглата в болницата си остават, но например 10% от тях трябва да бъдат заделени по спешност. Т.е. ако в едно отделение има 30 легла, за 20 от тях ще има финансиране, а в случай че болницата бъдат приети пациенти за останалите 10, тя ще трябва да поеме разхода за тях.  В случая в асеновградската болница – в Хирургичното отделение при 30 легла се финансират 17, а в отделението по Гастроентерология от 17 – 5.

  Според специалисти и сдружения на лечебни заведения т.нар. орязване на болнични легла всъщност ще затрудни достъпа на пациента до лечение. Това становище сподели и д-р Червенков.