За Гергьовден в почти всеки дом се готви агнешко. „Ако искате да сготвите цяло агне, изберете то да е между 11- 13 кг“ съветват специалисти в тази област. Плешка или бут?  Ако сте решили, че цяло агне ви е много, купете си плешка. В плешката месото е по -вкусно, коментират гастрономи. За да спазите традицията на трапезата ви на Гергьовден трябва да има агнешко, а ние ще ви предложим изпробвана рецепта за вкусна агнешка плешка с ориз.

Необходими продукти:

1 агнешка плешка150 г. масло500 г. ориз2 връзки пресен лук2 клончета джодженполовин връзка магданозфолио1 ч.ч. доматен соссолчервен пиперчерен пипер

Агнешката плешка се измива и се отрязва месото от коремната част. Намазва се със сол, черен пипер, червен пипер и маслото. Слага се в тава в нея се слага 500 г. вода завива се с фолио и се пече 3 часа на 150 градуса, след това се маха фолиото. Останалото месо го режем на малки парченца и запържваме в олио до зачервяване, добавяме ориза, черния пипер и леко запържваме. След това слагаме нарязания лук, джоджен, магданоз, сол и доматения сос, объркваме и слагаме в тавата при плешката, объркваме, ако водата е малко доливаме объркваме и запичаме.

 
 
Да ви е вкусно!