Традиционно Коледният пост започва на 15-ти ноември и продължава 40 дни. Тази година, обаче, Денят на Свети Филип, след който започват постите, се пада в петък. Поради тази причина забраната за консумиране на храни от животински произход започва с ден по-рано, тоест на 14-ти ноември.

Отец Васил от Асеновград сподели пред нашата камера, че чрез Рождествения пост душата се пречиства и отдава почит на Бог. Той добави също, че освен хранителния режим, който се спазва, човек не трябва да върши и лоши неща. Тоест, той трябва да се пречисти, както физически, така и духовно. Въпреки че Коледният и Великденският пост са еднакви по продължителност, те се различават по своята строгост, като Рождественият пост се смята за по-лек. Това е така, защото по време на него доста често се разрешава риба.

Друго характерно за постите, е че по време на тях може да се употребява олио и вино, но без сряда и петък. Не трябва да се ядат храни от животински произход, като месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. По изключение само на децата, бременните жени, болните и възрастните хора се разрешава мляко и млечни продукти.