Медицинските специалности и компютърните науки са най-желаните специалности сред гражданите на Балканите, Молдова и Украйна, които искат да следват в България. Това стана ясно по време на информационната кампания за прием в държавните ни висши училища.
Групи от експерти разясняват реда, условията и възможностите, които България предоставя за обучение в университетите.
В кампанията се включиха от МОН, представители на Държавната агенция за българите в чужбина, както и на самите висши училища. Експертите, консултиращи кандидат-студентите и техните родители, предоставиха и информация за провеждане на писмения конкурсен изпит. Представителите на Държавната агенция за българите в чужбина осведомиха сънародниците ни за реда и условията за придобиване на документ за български произход.
От Министерството на Образованието съобщиха, че страната ни е отпуснала още 150 бройки за студенти от Македония.
Освен редовен прием на студенти от българските общности зад граница, Министерството на образованието и науката всяка година осигурява до 15 субсидирани от държавата места в български университети, предназначени за класираните на първо място на националните олимпиади по български език и литература, както и за първенците на випуски от средни училища в райони с компактно българско население в Украйна, Молдова, Сърбия, Румъния и Казахстан.