Градска библиотека „П. Хилендарски” в Асеновград ще се включи в националната кампания „Маратон на четенето” 2020 г, който се провежда за петнадесета година от Българската библиотечно-информационна асоциация. Част от тази национална кампания бяха и „Дните на книгата” в Асеновград, които се провеждаха от 2 до 23 април. 2 април е датата, на която се отбелязва Световният ден на детската книга, а 23-ти април е Денят на книгата и авторското право.

Тъй като предвидените традиционни инициативи не могат да се осъществят, Градска библиотека ще се присъедини в „Маратон на четенето” с онлайн четения в дигитална среда.

Културната институция е отправила покана за участие към популярни лица с местно и национална значимост, които да представят изпълнение на свои любими литературни произведения. Видеоклиповете ще бъдат споделени в YouTube канал и фейсбук-страницата на библиотеката.  В онлайн-четенето могат да се включат и деца, възрастни и семейства, които да споделят своя начин на общуване с книгата.

Именно  в този момент е особено важно да се обърнем към мъдростта на словото и книгите като източник на знание, информация и средство за общуване, каза директорът на библиотеката Милена Марковска. Надяваме се на по-голяма активност от страна на нашата местна общност, както и на автори. Разбира се, ще се включат хора с различни професии, занаяти и от различни възрасти, каза още тя.

Видеоклиповете ще бъдат споделени и на фейсбук странцата на телевизия ТВ САТ КОМ, като знак на партньорство, където ще достигнат до още по-голяма зрителска аудитория и ще популяризират добрата идея, която ще обедини всички около каузата, свързана с книгите и четенето.

Инициативата стартира още утре, като първата приказка – за най-малките, ще прочете Милена Марковска. Те ще могат да гледат онлайн любимата на поколения деца „Работна мецана“ от Леда Милева. С децата ще можем и да си поговорим онлайн, казва Марковска. Свикнала съм да съм заобиколена от тях тук, в библиотеката, да виждам лицата им, усмивките и реакциите им, но сега ще бъде малко по-различно. Децата ще научат, че книгите също си стоят в своя дом, че техният дом е библиотеката и че те с нетърпение очакват, когато всичко свърши, да бъдат отново с тях – техните читатели, малките деца.