матура

За първи път през настоящата година зрелостниците ще имат възможност да се явят на матура по рядък език, ако са го изучавали като профилиращ предмет в училище.

Към чуждите езици като английски, немски и други, по които и досега имаше държавни зрелостни изпити, вече се добавят японски, корейски, иврит, китайски и др.

Крайният срок за подаване на заявления за явяване на ДЗИ е 18 февруари.

Задължително за дванадесетокласниците от профилирани паралелки остава полагането на матура по български език и литература върху учебния материал от общообразователната подготовка в XI и XII клас.

Вторият задължителен ДЗИ е по профилиращ учебен предмет по избор, с изключение на български език и литература.

През 2022 г. има възможност за първи път да се държи втори задължителен ДЗИ по предметите информатика, информационни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, но само ако са изучавани като профилиращи.

От МОН уточняват, че учениците могат да положат по свое желание до два допълнителни държавни зрелостни изпита в зависимост от начина, по който са изучавали предметите.

Задължителната матура по български език и литература е насрочена за 18 май 2022 г. Изпитът ще започне в 8:30 ч.

Вторият задължителен ДЗИ и задължителният държавен изпит за придобиване на професионална квалификация ще се проведе на 20 май 2022 г. също от 8:30 ч.