Тази нощ местим стрелките на часовника с един час напред, за да преминем към лятното часово време. Това ще се случи в ранната сутрин на последната неделя на месец март. В Европа преминаването към лятното часово време е въведено през 1976 година по предложение на Франция. В страната ни е узаконено през 1979 год. Лятното часово време влиза в сила от 03:00 ч..

Известни са няколко любопитни факта, отново причината да се направи тази промяна. Лятното часово време представлява система, чрез която се спестят разходи за осветление, а целта е да се подсигури по-удачно съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове, определени за работа и училище. Лятното часово време е подходящо за местата с умерен климат, заради значителните изменения в съотношението светла: тъмна част.
Предполага се, че  първият човек, който е предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин, в свое писмо до редактор на вестник „Парижки журнал“ през 1784 г. Но то е било по-скоро хумористично и не е взето насериозно.   Уилям Уилет също прави подобно предложение, но и той не успява да убеди британския парламент да го приеме. За пръв път идеята се осъществява от правителството на Германия, скоро след това промяната става факт и във Великобритания.