Медицински университет – Пловдив е един от седемте в страната, който получи голямо признание.

Седем висши училища получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет и от 2022 г. ще се актуализира до 1 ноември всяка година.

„Висшите училища не само в България, но и по света извършват не само образователна, но и изследователска дейност. Някои университети имат по-значителен човешки и финансов ресурс за извършване на тази дейност и е добре те да бъдат подпомагани в рамките на проекти и програми с определени средства и политики, за да може изследователската дейност да се развива на едно много добро ниво”, заяви ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

На критериите за изследователски университети отговарят Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ), медицинските университети в София, Варна и Пловдив, Техническият университет в София, Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“.

Седемте университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Със значителен брой защитили докторанти се отличават широкопрофилните университети, а тези с инженерен профил имат научна продукция, видима в международните издания. Всички са със сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия.