Светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян от Асирия  живели преди IV век сл. Христа.

Баща им бил грък – езичник. Той починал рано. Майка им Теодотия била християнка. Тя ги утвърждавала в християнските добродетели, а след смъртта си тя била причислена към лика на светиците.

И двамата братя изучили целебните свойства на разни билки и се прочули като целители. Били надарени от Бога с чудотворна целебна сила. Те лекували безплатно (за това ги наричат безсребърници – б.р.) и хора, и добитък.

Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса по тяхно небесно молитвено застъпничество пред Иисус Христос.

Много болни хора и техните близки търсят утеха и изцеление от светите братя-лечители.

На името на светите безсребърници са наречени много божи храмове. Сред  тях е Кукленския манастир, а на територията на Асеновград има 3 параклиса. В единия от тях, в енорията на храма „Св.Георги” днес беше екип на ТВ САТ КОМ. Там светата литургия по повод храмовия празник на параклиса отслужи отец Стефан Костадинов.

Параклисът „Св.св.Козма и Дамян” в  квартал Амбелино е  близо до храм „Св. Георги“.Надлъжната стена на параклиса е слепена с параклиса „Св.Стефан” и това ги прави интересни откъм архитектура измежду всички параклиси в града- слепени един с друг надлъжно и с отделни входове.

И в двата има старинни иконостаси от XVIIв и икони от XVIII-XIXв. Според преданията тук е починал Паисий Хилендарски.

Днес имен ден празнуват Козма,Кузман, Дамян и Дамяна. Честито на празнуващите !