Св. Св. Козма и Дамян

Автор: Ирина Иванова

Св. Козма и Дамян били родни братя, родени в провинция Асия в Мала Азия.

От ранна възраст те залягали да изпълняват Божия закон. Когато порастнали, те просияли със своите добри дела като две светила. За да бъдат полезни на хората, братята  се заели да изучават лекарското изкуство; изучили вълшебните свойства на различните билки и се прочули като лекари.Сам Иисус благословил двамата лекари и ги дарил с чудотворна целителна сила. Братята били много скромни. Те не търсели земна слава и величие, нито пък богатства. Не взимали от излекуваните болни ни пари, ни дарове.Заради тяхното безкористие св. Църква ги назовава „безсребреници“.

Пръв починал  Козма. Когато починал и Дамян, като родни братя, които извършили един подвиг и постигнали равна светост, те били погребани в един гроб. По-късно над този гроб бил построен храм, в който се извършвали много чудеса по тяхното молитвено застъпничество.

На името на светите Козма и Дамян има наречени много божи храмове. Само в Асеновград те са 3 на брой- в енорията на църквата „Успение Богородично”, в кв.Запад и в кв. „Амбелино”. На днешния ден в тези храмове бяха отслужени свети литургии, а хората палеха свещици и измолваха от светите безсребреници здраве.