На 13 юли отдаваме почит към св. Архангел Гавраил-един от важните персонажи в християнството. Той е свързан с всички велики религиозни събития.

На вестителя Свети арх. Гавриил Църквата отдава почит 2 пъти в годината – на 26 март, непосредствено след Благовещение, когато вестителят носи благата вест на Богородица , че ще става майка на Сина Божий, и на 13 юли, когато е празникът Събор на Св. Архангел Гавраил.
Според автора на Житията на светиите Димитрой Ростовски, повторното честване на Свети Архангел Гавраил е наложително, тъй като 26 март винаги се пада по време на Великденския пост и вниманието на вярващите е насочено към тяхното телесно и душевно прочистване.
Почитайки Свети арх. Гавраил на 13 юли, когато не постим, ние му отдаваме дължимото внимание.
А той го заслужава, понеже без неговата поява, ние нямаше да знаем, че Господ постоянно ни наблюдава. Той следи нашите действия и постъпки. Поощрява ни и ни наказва за греховете.
На 13 юли си припомняме кога още Свети арх. Гавраил се е появявал с важни вести на Земята.
Преди да се яви на Дева Мария, Свети арх. Гавраил се явил на нейните родители, после се явил на родителите на Св. Йоан Кръстител, а след това донесъл на Дева Мария благата вест.

Светият архангел, превъплатен в пътник, е оставил Света гора и химна Достойно есть, с който вярващите трябва да прославяме Божията майка.
Имен ден днес празнуват Гаврил, Гавраил, Гаврила, Габриел, Габриела, Габи.