Паметникът на генерал Дандевил

На 18 януари Асеновград ще отбележи 144 г. от Освобождението си от османско иго

Този вторник Община Асеновград ще отбележи 144-тата годишнина от своето Освобождение, с поднасяне на венци и цветя пред паметника на генерал Дандевил в града. Честването ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. Програмата ще започне в 11:45 ч. с концерт на Представителния духов оркестър на ВВС. От 12:00 ч. – пред паметника на генерал Дандевил ще се проведе Заупокойна панихида, отслужена от асеновградски свещеници. Надя Янкова – уредник в Исторически музей Асеновград, ще произнесе слово. Програмата ще продължи с изпълнения на ученици от ОУ „Ангел Кънчев“ и Музейната музикална школа.
Организатори на събитието са община Асеновград, Архиерейско наместничество, Военно формирование 24490 и Исторически музей Асеновград.

„18 януари 1878 година е една много важна дата за нашия град, тъй като, за разлика от доста други населени места в териториите, населени с българи в Османската империя, Станимака, както се е казвал тогава Асеновград, е много особено население, тъй като основния процент от нейните жители се смятат за гърци, за хора с гръцко потекло”, припомни Иван Дуков- директорът на Исторически музей Асеновград.