Националният оперативен щаб и Правителството взеха решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на COVID-19, обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет днес.

Практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, ще бъде разрешено от понеделник. Също така работата си ще могат да възобновят и автоинструкторите, като теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

Ще се разрешат и тренировките по тенис на корт и тичането в парка. Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, като е необходимо РЗИ и Агенцията по безопасност на храните да минат на проверки и да се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени. Борисов е на мнение, че следобед на Гергьовден може да се махнат пропускателните пунктове. Той уточни, че около седмица здравните власти ще следят дали след разхлабването на мерките заболеваемостта се покачва и тогава ще решат дали да отворят яслите и детските градини. Учениците ще се събират само за изпитите след 7 и 12 клас и то при спазване на всички мерки за безопасност.

Премиерът е категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, режимът ще бъде затегнат отново.