В рамките на една седмица- от 10 до 16 юни , гр.Амасия в Турция е домакин на Международен фолклорен фестивал, в който вземат участие представители на 8 държави. Представител на България е танцов състав „Станимака” с ръководител Снежана Станкова. До участието на асеновградският танцов състав се стига след като е спечелил сертификат за международно участие  на Национален преглед на фолклорни състави. Танцов състав „Станимака” пристига в Турция по покана на международната организация „ЦИОФФ”, чиято цел е разпространение на нематериалното културно наследство. Пребиваването им в Турция съвпада със 100- годишнината от влизането на Кемал Ататюрк в Амасия .

   По време на фестивалната програма танцов състав „Станимака” участва в 6 концерта, на които се представя впечатляващо с 9 танца от различни фолклорни области с различни носии, разказва художественият ръководител на танцовата формация Снежана Станкова. Изпълненията им предизвикват фурор сред публиката и нестихващи аплодисменти.

    Представянето на танцов състав „Станимака” е подкрепено с изпълнения и на Севджан Рамадан и фолклорната група „Големите гайди” с ръководител Стефан Янев. Уникален синхрон се получава между двата състава и соловата изпълнителка при  изпълнението им от родопската фолклорна област. Представеният родопски танц  е по хореография на Снежана Станкова.

    

Асеновградските участниците в Международния фолклорен фестивал в Турция дълго време ще носят в себе си спомена  за прекрасните си впечатления от фестивала, както и за създадените приятелства с участниците от Южна Корея, Украйна, Латвия, Турция, Северна Македония,  Кипър.